9 april 2016

Bassie & Adriaan en de reis vol verrassingen: Death Valley

Death Valley...een uitgestreken vlakte van 13.628 km2 gelegen in een dal omringd door bergen. Het overgrote deel ligt in de staat Californië en een klein deel in de staat Nevada.
In 1994 heeft de Amerikaanse President Bill Clinton Death Valley uitgeroepen tot Nationaal Park. Daarvoor was het al wel sinds 1933 een Nationaal Monument. 


Wij verbleven in een klein dorpje buiten Death Valley wat welgeteld 134 inwoners had.'s Ochtends vroeg om 0730 stonden we op om vervolgens nog 2,5 uur naar Death Valley te rijden. 
Wat een schitterend landschap. Ondanks dat alles om je heen hetzelfde eruit ziet is Death Valley nog best wel veelzijdig. 
Het beschikt naast bergen over zoutvlaktes, rotsformaties, canyons en zandduinen.
En net voordat we op vakantie gingen was Death Valley in het nieuws... er bloeide wildbloesem! Een uniek 'fenomeen' voor Death Valley omdat bijna niks daar overleefd. Maar na een (voor Death Valley begrippen) natte periode komt het eens in de 10 jaar voor dat er wildbloei is. Dus af en aan zag je stukken met gele bloemen, oranje bloemen en zelfs paarse bloemen.

De algehele indruk van omgevingen zoals Death Valley is bijna onmogelijk over te brengen via een foto of film. Daar doe je het echt tekort mee. Het kan er mooi uit zien op foto maar je eigen indruk als je daar rijdt/loopt is zo veel intenser dan een foto kan overbrengen. 

We hebben de volgende plaatsen bezocht in Death Valley:

  • Furnace Creek (Hoofdkwartier van Death Valley)
  • Zabriskie Point (een prachtig panorama uitkijkpunt wat wordt gekenmerkt door zijn pastelkleurige golvend duinlandschap)
  • Artist Drive (een 9 mile lange eenrichtingsweg die uiteindelijk weer uitkomt op Badwater Road. Je rijdt langs prachtig gekleurde rotsformaties.)
  • Harmony Borax Works (hier werd in 1881 het mineraal borax gevonden)
  • Badwater (Een zoutvlakte en tevens het laagste punt van Noord-Amerika, 86 meter beneden zeeniveau. Hier vind je tevens het enige water in heel Death Valley)
Stuk voor stuk echt de moeite waard om een bezoek te brengen. 
En dan nu de foto's!

De goudkleurige rotsen ook wel Golden Canyon genoemd

Harmony Borax Works

Golden Canyon

Bassie & Adriaan op de zoutvlakte van Badwater

Het bordje 'Sea Level' 

Zien jullie de bordjes nog?

Je kan nog een beetje de donkere plekken zien waar het water zich ooit bevond

Bassie heeft zo'n dorst dat hij het vreselijke zoute water wilt drinken, maar Adriaan kan hem nog net tegen houden

Badwater sign
Mocht je zelf een keer in de buurt van Death Valley zijn, dan kan ik je het van harte aanbevelen.
De periode dat ik er was, afgelopen maart, was het qua temperatuur goed te doen. Het was overdag zo rond de 32/33 graden. Dat is nog aangenaam als je nagaat dat de temperatuur in juli en augustus kunnen oplopen tot wel 55 graden!! De hoogst gemeten temperatuur ooit is gemeten op 3 juli 2013 in Furnace Creek (een woestijn dorpje) en die tikte 58,3 graden aan!! Daarmee werd na 100 jaar het record verbroken van 10 juli 1913 die 57 graden was.
En zoals Bassie & Adriaan zelf ook al aangaven...ga goed voorbereid op reis als je door de Death Valley gaat rijden, want je hebt er weinig voorzieningen.

De volgende bestemming die op het lijstje staat is Las Vegas. De meest bekende gokstad van Amerika.

Tot de volgende keer!

Doeiiiiiiii

© Bassie & Adrina Produkties B.V
© Bassie & Adriaan Filmlocaties

Geen opmerkingen: